Wednesday, 31 July 2013

The TRUTH!

"Bukan SUSAH untuk berubah ke arah kejahatan dan bukan MUDAH untuk berubah ke arah kebaikan"

Ya Allah, Kau kuatkan lah hati ku untuk terus beristiqamah. People, I need moral support. And don't wrongly judge me. People won't understand because they are not in my shoes. There's one quote which I always hold on and refers to when I'm morally down.

"BIAR SEKECIL ZARAH PUN PERUBAHAN KE ARAH KEBAIKAN ITU, ANDAINYA IA ISTIQAMAH NESCAYA ALLAH AKAN BENGHITUNGNYA"

*Berubah lah, Beristiqamah lah 

Monday, 29 July 2013

Ragam Qaisara

My little princess, Sofea Qaisara is growing up. She's two years old dah. Time flies so fast kan. Well, makin besar, makin bayak lah ragam dia. Tambah-tambah lagi bila dah pandai nak bercakap. Let me story.


RAGAM 1
Sofea call every cats that she sees as 'IMAN', because pengasuh dia punya kucing nama Iman. So everytime she see a cat, she'll call that cat, "Man, Man" instead of kucing. Until one day she went to the zoo, she saw a lion and suddenly she shouted "MAN, MAN, MAN!!" 
Ya Allah, tu singa la sayang. Bukan kucingggggg! Siapa yang ajar awak macam ni? Hahaha.

Elephant! Besya nyerrr. Wuwuwu

RAGAM 2
People say that me and Sofea are so much look alike. Yeke? But yea, ada la sikit-sikit perangai dia yang menurun dari autie dia ni such as kuat mengigau malam tiba-tiba menangis, suka makan sayur taugeh ipoh and the most obvious thing yang sama is we both are so afraid of CICAK! Ewwww. 

Me: Pea, tak payah la naik atas. Nanti jatuh dekat tangga tu!
Sofea: (Buat-buat tak dengar dan terus naik tangga ke atas)
Me: Isyh, degil la awak ni. Cicakkkkk! Mana cicak! Gigit la Pea ni tak nak dengar cakap orang.
Sofea: Shiichakkk! Jigitt Achuuu niee.
Me: Huh???? 

Betuah punya budak. Kita cakap ke dia, dia cakap balik ke kita pulak? -,-"


RAGAM 3
One day she woke up so early and joined us untuk sahur. 

Me: Pea, pergi kejut ibu, abah, pak ngah bagun.
Sofea: (Sambil naik tangga) Buuu, bahh, anyahhhh, angunnn!
Me: Anyah pun anyahh la. Janji pak ngah bangun. Hehe


RAGAM 4
Sedang enak dibuai mimpi, Sofea datang masuk bilik to wake me up.

Sofea: Achu, angunnn! Angunn!
Me: Hurmmmm (Masih mengantuk dan tak nak bangun)
Sofea: Angunn la achu! Angunn! Angunnnn! (Sambil menggongcangkan badan achu)
          Achu tolong utak ni (Sambil menunjuk kan gula-gula)
Me: Prakkkkk (Me koyak kan plastik gula-gula sambil pejam mata)
       Nah. Ambik.
Sofea: Macehhhh! (Sambil terus keluar dari bilik)
Me: Lah, datang suruh bangun nak suruh bukak kan cekelat je ke budak ni?


RAGAM 5
Sedang menonton drama melayu. And one of the dialog on it is "Eh babe, nak pergi mana tu?" Suddenly Sofea pun cakap, babee, babe sambil looked at me. Ya Allah budak ni. Ada aje nak ajuk orang cakap. Huumphhhh! -,-"

#Penat melayan si kecik ni yang super hyper active. Kadang-kadang tak terlayan. But she is the one who always make us smile and laugh. She is our little angel. Pea ooo Pea, suruh la ibu bagi adik pulak. Achu penat la layan awak. Achu nak layan baby pulak. Hahaha :P

Kembang kempis hidung tiup lilin.
Lepas dah tiup, "Nak agiii! Nak agiiii!" =,="

Lately Sofea always asking walid mana. She call her grandma Umi and her grandpa Walid. "Achu, alid ne?" I looked at her in the eyes and hug her. Walid dah takde sayang :'(

Insan bernama AYAH

Di saat aku mencoretkan nukilan ku ini, rindu ku pada ayah begitu kuat sekali. Sudah hampir 3 bulan ayah pergi meninggal kan kami sekeluarga bertemu maha pencipta. Dan tahun ini kami berpuasa dan beraya tanpa ayah. Tiada apa yang mampu ku kirimkan selain doa untuk mu. Semoga ayah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan dikasihi oleh-NYA.
Al-Fatihah Sa’ari bin Mohamad. 10th May 2013 bersamaan hari Jumaat.


*Tiada siapa yang memahami penderitaan yang kau alami selain kami sekeluarga, tiada siapa yang mengerti keperitan mu selain kami sekeluarga dan tiada siapa memahami kesusahan mu selain kami sekeluarga. Tetapi, semua nya akan dibalas dan dikira di sana nanti. Itu sudah pasti. Kesabaran mu pasti dibayar kelak. Bersemadi lah dengan tenang ayahnda, anaknda begitu merindui mu.

Tuesday, 5 June 2012

Exam mood

Final examination is just around the corner!

Just another three weeks to go. Good luck mates!
And good luck to you too Aeda. Study smart and the most important thing is to maintain your CGPA. Strive for the best! :)


*Ouh ya, Sofea dah boleh jalan. And she started to walk when she's 11 months. Hebat la awak sayang :*

Hari ni Sofea bawak jalan ok! :P

Friday, 20 April 2012

Boyfie's born dayyyyyy! :)

Happy birthday to you,
Happy birthday to you,
Happy birthday to Mohd Nasril Izzat,
Happy birthday to you.

Happy birthday boyfie. Thanks for being such a cutest, sweetest, coolest boyfriend. And thanks for being so understanding honey. Happy 22nd birthday (15th April 1990)

NASRIL 14 ;)

:)

Red roses. One for real and the other one was a fake rose.

 So these were just simple presents from me and I hope you like it! :)
And sorry jugak sebab I tak dapat buat cake for you this year since I'm staying in hostel. Next year maybe? He he he. I just got an idea to design these cupcakes with your name as well as your jersey number. Ok I know it was cool. Don't mention it. Ahaha. Joking! The roses. Well, maybe some of us think, tak sweet la bagi bunga dekat boyfriend. Really? Ok what? I've got mine too. He he he. I have my own reason why I gave him a real rose and a fake one. Together with these roses I put a birthday card and I wrote "I will love you until the last petal falls from the roses" on it. Shuet tak, shuet tak? HAHAHA

Anyway, happy birthday sayang. I wish you all the best in everything you do. Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan diberkati Allah selalu. Lots of loveeeeeee.

Thank you for this beautiful birthday present baby.
I love it!  

Tuesday, 17 April 2012

HAPPY BIRTHDAY MOTHER!

Happy birthday to you mum.
You're the best mother I've ever had,
You're the best friend who never betray me,
You're the best chef in the world, the best hands who always feeds me when I was starving,
You're the best in everything, in all ways.

I Love You Mother!

*Sorry for not being there with you on this beautiful day. But my prayers are always with you. Selamat hari lahir yang ke 50 tahun. Will celebrate your birthday soon! Love you mum! 

Ya Allah, Kau berkati lah kehidupan bonda ku.
Kau permudah kan lah segala bagi nya,
Kau terimalah doa nya,
Kau ampuni lah dosa nya,
Dan Kau letak kan lah bonda ku dikalangan ahli-ahli syurga kelak,
Amin.

Friday, 13 April 2012

Oh Fake!

Hey, stop being fake! Please don't be such a loser! Loser double loser! Bwooo! Bwooo!

You have been caught. Stop being fake and try being real for once in your entire life! Lalalala :D