Friday, 27 January 2012

Situasi 1,2,3 dan 4

Hey readers. Ok hari ni saya nak update blog in Malay. Hee. Yes,I use English to write blog or updating status in FB. Tapi tak bermaksud saya melupakan bahasa ibunda sendiri. Just tak salah kan kalau menggunakan English in our daily life. Secara tidak langsung, ia dapat membantu untuk memperbaiki pertuturan kita dalam berbahasa Inggeris. *mak aih, skema nya ayat hang Aeda! 
Me : Ada aku kesah? Wee :D

Ok now back to our topic, but the problem with some of us, tak reti cakap tapi berlagak reti. Ya, tak salah mencuba tapi don't make your self look silly and stupid by talking something which others can't even understand you!

Ok cuba lihat situasi ni.

Situasi 1 : Tak pakai air liner pun. I don't like air liner. *huh? Nak minum air ke dia nie?

Situasi 2 : Thank you which wish too me, my birthday today. I really touching. Love you all.
                   *apakah?? -,-"

Situasi 3 : My name Tipah (bukan nama sebenar). I'm 21 years owl.
                    Nice meeting yu *old ke owl ni?

Situasi 4 : I love yu boypren. Don't yu ever tipu me. Don't challenge me, if not I kiss your ass.
                  *fine, ni dah lain maksud. KICK la cik sayang oi.

I'm not being stereotype or discriminate them, tapi masalah nya awak betul-betul memalukan diri sendiri. Yes I know, you're beautiful, gorgeous, handsome, smart, tapi tak perlu lah nak tunjuk sampai macam tu sekali. Cakap Bahasa Melayu pun boleh. Lebih indah kan! :)

I use English because that's how I can improve myself and now days English sangat penting, am I right? Tapi jangan lah sampai melupakan bahasa ibunda sendiri. Kacang lupakan kulit nama nya tu :)

Manusia tak perfect dan sebab itu, kita perlu sentiasa belajar dan belajar untuk bekalan masa hadapan. And to me myself, sorry to say kadang-kadang grammar lintang pukang jugak. Haha. But it's ok. Nama pun belajar kan. And you, tak salah nak menggunakan English, tapi belajar lah dari kesilapan. Orang boleh nampak awak tu betul-betul ingin bertutur ataupun sekadar untuk menunjuk sajeeeeee.

P/s : No hearts feeling ok :)