Monday, 29 July 2013

Ragam Qaisara

My little princess, Sofea Qaisara is growing up. She's two years old dah. Time flies so fast kan. Well, makin besar, makin bayak lah ragam dia. Tambah-tambah lagi bila dah pandai nak bercakap. Let me story.


RAGAM 1
Sofea call every cats that she sees as 'IMAN', because pengasuh dia punya kucing nama Iman. So everytime she see a cat, she'll call that cat, "Man, Man" instead of kucing. Until one day she went to the zoo, she saw a lion and suddenly she shouted "MAN, MAN, MAN!!" 
Ya Allah, tu singa la sayang. Bukan kucingggggg! Siapa yang ajar awak macam ni? Hahaha.

Elephant! Besya nyerrr. Wuwuwu

RAGAM 2
People say that me and Sofea are so much look alike. Yeke? But yea, ada la sikit-sikit perangai dia yang menurun dari autie dia ni such as kuat mengigau malam tiba-tiba menangis, suka makan sayur taugeh ipoh and the most obvious thing yang sama is we both are so afraid of CICAK! Ewwww. 

Me: Pea, tak payah la naik atas. Nanti jatuh dekat tangga tu!
Sofea: (Buat-buat tak dengar dan terus naik tangga ke atas)
Me: Isyh, degil la awak ni. Cicakkkkk! Mana cicak! Gigit la Pea ni tak nak dengar cakap orang.
Sofea: Shiichakkk! Jigitt Achuuu niee.
Me: Huh???? 

Betuah punya budak. Kita cakap ke dia, dia cakap balik ke kita pulak? -,-"


RAGAM 3
One day she woke up so early and joined us untuk sahur. 

Me: Pea, pergi kejut ibu, abah, pak ngah bagun.
Sofea: (Sambil naik tangga) Buuu, bahh, anyahhhh, angunnn!
Me: Anyah pun anyahh la. Janji pak ngah bangun. Hehe


RAGAM 4
Sedang enak dibuai mimpi, Sofea datang masuk bilik to wake me up.

Sofea: Achu, angunnn! Angunn!
Me: Hurmmmm (Masih mengantuk dan tak nak bangun)
Sofea: Angunn la achu! Angunn! Angunnnn! (Sambil menggongcangkan badan achu)
          Achu tolong utak ni (Sambil menunjuk kan gula-gula)
Me: Prakkkkk (Me koyak kan plastik gula-gula sambil pejam mata)
       Nah. Ambik.
Sofea: Macehhhh! (Sambil terus keluar dari bilik)
Me: Lah, datang suruh bangun nak suruh bukak kan cekelat je ke budak ni?


RAGAM 5
Sedang menonton drama melayu. And one of the dialog on it is "Eh babe, nak pergi mana tu?" Suddenly Sofea pun cakap, babee, babe sambil looked at me. Ya Allah budak ni. Ada aje nak ajuk orang cakap. Huumphhhh! -,-"

#Penat melayan si kecik ni yang super hyper active. Kadang-kadang tak terlayan. But she is the one who always make us smile and laugh. She is our little angel. Pea ooo Pea, suruh la ibu bagi adik pulak. Achu penat la layan awak. Achu nak layan baby pulak. Hahaha :P

Kembang kempis hidung tiup lilin.
Lepas dah tiup, "Nak agiii! Nak agiiii!" =,="

Lately Sofea always asking walid mana. She call her grandma Umi and her grandpa Walid. "Achu, alid ne?" I looked at her in the eyes and hug her. Walid dah takde sayang :'(